
A.M. No. 10-9-15-SC Re: Request of (ret.) Chief Justice Artemio V. 
Panganiban for Re-Computation of His Creditable 
Service for the Purpose of Re-Computing His 
Retirement Benefits. 

Promulgated: 

FEBRUARY 12, 2013 

X-------------------------------------------------------X 

DISSENTING OPINION 

LEONARDO-DE CASTRO, J.: 

In light of the ruling in the majority opmwn that consultancy services 
rendered to the government partake of the nature of "government service" which 
can be credited in the availment of retirement benefits by public officers under the 
law, should the Civil Service Commission, the Government Service Insurance 
System, the Office of the Ombudsman, and all concerned government agencies 
now include within the coverage of their authority and jurisdiction all consultants 
presently rendering service to the government?. 

Conversely, is the ruling of the majority intended to apply only to former 
Chief Justice Artemio V. Panganiban who, because of his consultancy services in 
the practice of his profession to the former Secretary of Education from January 
1962 to December 1965 (exact dates not specified), will now be entitled, among 
others, to the lifetime monthly pension of the Members of the Judiciary at the rate 
equal to the salary of the incumbent Chief Justice? Or will this apply as well only 
to the Members of this Court similarly situated as the former Chief Justice who 
may have previously rendered consultancy services to the government? If so, how 
can the Court countenance or justify such an uneven application of the law? 

These are nagging questions engendered by the ruling of the majority which 
overturned all settled legal principles and doctrines on the nature and character of 
consultancy services rendered to the government. 

First off, the Constitution requires public officials and employees to take an 
oath of office. Specifically, Article IX(B) of the Constitution provides: 

Sec. 4. All public officers and employees shall take an oath or affirmation 
to uphold and defend this Constitution. 
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 The Administrative Code of 1987 (Executive Order No. 292) implements 
this constitutional provision as follows: 
 

Chapter 10 – OFFICIAL OATHS 
 

 Sec. 40.  Oaths of Office for Public Officers and Employees. – All public 
officers and employees of the government including every member of the armed 
forces shall, before entering upon the discharge of his duties, take an oath or 
affirmation to uphold and defend the Constitution; that he will bear true faith and 
allegiance to it; obey the laws, legal orders and decrees promulgated by the duly 
constituted authorities; will well and faithfully discharge to the best of his ability 
the duties of the office or position upon which he is about to enter; and that he 
voluntarily assumes the obligation imposed by his oath of office without mental 
reservation or purpose of evasion.  Copies of the oath shall be deposited with the 
Civil Service Commission and the National Archives. (Book I.) 
 
 
All public officers and employees from the highest to the lowest are required 

to take an oath of office which marks their assumption to duty.  Notably, even the 
Court’s appointed utility personnel are required to take the oath of office mandated 
by the Constitution and the law. 

 
To be sure, since it is long settled that not all services rendered to the 

government partake of the nature of “government service,” consultants are not 
required to take an oath of office because they are not rendering “government 
service” in the sense the term is understood for purposes of applying the laws and 
regulations applicable to public officers and employees, among which are the 
retirement laws, the Anti-Graft and Corrupt Practices Act (Republic Act No. 3019 
as amended), and the Code of Conduct and Ethical Standards for Public Officials 
and Employees (Republic Act No. 6713).  Consultants can engage in the practice 
of their profession like former Chief Justice Panganiban who admitted in his 
personal data sheet submitted to the Court that he was a practicing lawyer as 
Senior Partner of PABLAW during the period for which he was deemed by the 
majority opinion to have rendered “government service.”      

 
One who does not take an oath of office which demands the highest standard 

and responsibilities of public service is understandably not entitled to enjoy the 
benefits and privileges of a public officer or employee.  It is well-settled that an 
oath of office is a qualifying requirement for public office, a prerequisite to the full 
investiture of the office.1  
 
 Hence, it is erroneous to consider all services rendered for the government as 
government service which can be credited to claim retirement benefits, particularly 
if the service is rendered not by virtue of an appointment or election to a specific 
public office or position, which requires the taking of an oath of office, but by a 
contractual engagement like that of a consultant. 

 

                                                            
1  Lecaroz v. Sandiganbayan, 364 Phil. 890, 904 (1999); Mendoza v. Laxina, Sr., 453 Phil. 1013, 1026-1027 

(2003); Chavez v. Ronidel, G.R. No. 180941, June 11, 2009, 589 SCRA 103, 109.    
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It should be stressed that the Certification of the late former Secretary of 
Education Alejandro R. Roces did not state to what position former Chief Justice 
Artemio Panganiban was appointed. He stated that the latter was "appointed" to 
render service. Such loose statement cannot suffice as numerous consultants are 
rendering service to the government pursuant to a contract of service which is not 
considered creditable government service under our retirement laws. 

Unlike the case of former Chief Justice Panganiban, the cited precedents in 
the ponencia of Justice Estela Perlas-Bernabe identified the positions, designated 
by law or administrative/executive orders, to which the former Justices were 
appointed. The situation of former Chief Justice Panganiban is markedly different 
from the precedents cited by Justice Bernabe considering the presence of 
evidentiary support extant on record that showed incontrovertibly the appointment 
of former Chief Justice Andres Narvasa and Justice Abraham Sarmiento to specific 
positions in government. 

The legal and factual issues regarding one's entitlement to retirement 
benefits must be carefully considered because such benefits are accorded by law to 
public officers and employees who have assumed the concomitant responsibilities 
and obligations demanded by their oath of office during the mandatory period of 
time explicitly prescribed by the applicable retirement law. 

The ruling of the majority, having set a precedent, may have now opened a 
Pandora's box of claims for retirement benefits previously denied because prior to 
the ruling of the majority in this case, consultancy services rendered to the 
government have consistently not been credited as part of government service. 
The Court will be hard put to take the position that its ruling applies only to former 
Chief Justice Panganiban and to the Members of this Court who may invoke this 
ruling in the future due to their having previously rendered similar services to the 
government. 

In view of the foregoing, I join the dissent of Justice Arturo D. Brion who 
has meticulously and astutely discussed the factual and legal issues in this 
administrative matter. 

~~h~ 
TERESITA J. LEONARDO-DE CASTRO 

Associate Justice 


