
EN BANC 

G.R. No. 192803 (Alliance for Rural and Agrarian Reconstruction, 
Inc., also known as ARARO Party List v. Commission on Elections) 

Promulgated: 

DECEMBER 10, 2013 

x----------------------------------------------------------------------------- -----------x 

CONCURRING AND DISSENTING OPINION 

VELASCO, JR., J.: 

The sole issue in the present case revolves around the application of 
. the phrase "total votes cast for the party-list system" in Republic Act No. 
(RA) 7941, otherwise known as the "Party-List System Act." 

Petitioner is of the position that the phrase refers to the total number 
of voters who actually voted less the number of votes for party list 
organizations (PLOs) disqualified before the actual elections. In other words, 
petitioner maintains that "votes that were spoiled or were not made for any 
party list" as well as votes cast in favor of PLOs disqualified after the actual 
elections must be counted in determining the "total votes cast for the party­
list system." Respondent, on the other hand, maintains otherwise arguing 
that only "valid votes" and votes cast in favor of PLOs not otherwise 
declared disqualified should be included in the "total votes cast for the part­
list system." 

The issue is of particular significance as its resolution determines the 
proper divisor of the formula applied in BANATv. COMELEC1 to determine 
a PLO's percentage of votes garnered and thus its entitlement to a seat or 
two in congress. It is, therefore, of utmost relevance that the present petition 
is given the proper consideration by this Court. 

I agree that the divisor representing the "total votes cast for the party­
list system" should include valid votes cast for PLOs disqualified with 
finality after the day of elections but not PLOs disqualified with finality 
before the day of elections. 

Whether preceded by the adverb "under," used in Section 6 of RA 
7941, or the preposition "for," used in Sections 11 and 12 of RA 7941, the 
"party-list system" still refers to a mechanism of proportional representation 
in the election of representatives from "national, regional and sectoral parties 
or organizations or coalitions thereof registered with the Commission on 
Elections. "2 It is, therefore, necessary for the inclusion of the votes in the 

1 G.R. No. 179271, April 21, 2009, 586 SCRA 210. 
2 RA 7941, Sec. 3. (Emphasis supplied.) 
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“total votes cast for the party-list system” that the PLO voted for is qualified, 
i.e., registered with the COMELEC, on the day of the elections. Thus, when 
the vote is in favor of a PLO that had been removed or cancelled under 
Section 6 of RA 7941 and thus disqualified with finality before the election, 
the vote can only be considered “stray votes” and therefore invalid; it cannot 
be considered as a valid vote or included in the “total votes cast for the 
party-list system.” 

 
Section 72 of the Omnibus Election Code, as amended by Section 6 of 

RA 6646, clearly provides for the effect of a disqualification on a candidate 
before the day of elections, which under the party-list system is a PLO: 

 
Sec. 6. Effect of Disqualification Case. - Any candidate who has 

been declared by final judgment to be disqualified shall not be voted 
for, and the votes cast for him shall not be counted. If for any reason a 
candidate is not declared by final judgment before an election to be 
disqualified and he is voted for and receives the winning number of votes 
in such election, the Court or Commission shall continue with the trial and 
hearing of the action, inquiry, or protest and, upon motion of the 
complainant or any intervenor, may during the pendency thereof order the 
suspension of the proclamation of such candidate whenever the evidence 
of his guilt is strong. (Emphasis supplied.) 
 
In Cayat v. COMELEC,3 this Court declared as “stray” the votes cast 

in favor of a candidate disqualified with finality before the election even if 
his name remained in the ballot. We held, thus: 

The law expressly declares that a candidate disqualified by final 
judgment before an election cannot be voted for, and votes cast for him 
shall not be counted. This is a mandatory provision of law. Section 6 of 
Republic Act No. 6646, The Electoral Reforms Law of 1987, states: 

Sec. 6. Effect of Disqualification Case.— Any candidate 
who has been declared by final judgment to be disqualified shall 
not be voted for, and the votes cast for him shall not be counted. If 
for any reason a candidate is not declared by final judgment before 
an election to be disqualified and he is voted for and receives the 
winning number of votes in such election, the Court or 
Commission shall continue with the trial and hearing of the action, 
inquiry, or protest and, upon motion of the complainant or any 
intervenor, may during the pendency thereof order the suspension 
of the proclamation of such candidate whenever the evidence of his 
guilt is strong. (Emphasis added) 

Section 6 of the Electoral Reforms Law of 1987 covers two 
situations. The first is when the disqualification becomes final before the 
elections, which is the situation covered in the first sentence of Section 6. 
The second is when the disqualification becomes final after the elections, 
which is the situation covered in the second sentence of Section 6. 

The present case falls under the first situation. Section 6 of the 
Electoral Reforms Law governing the first situation is categorical: a 

3 G.R. No. 163776, April 24, 2007.  
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candidate disqualified by final judgment before an election cannot be 
voted for, and votes cast for him shall not be counted. The Resolution 
disqualifying Cayat became final on 17 April 2004, way before the 10 
May 2004 elections. Therefore, all the 8,164 votes cast in Cayat’s favor 
are stray. Cayat was never a candidate in the 10 May 2004 elections. 
Palileng’s proclamation is proper because he was the sole and only 
candidate, second to none. 

x x x x 

To allow a candidate disqualified by final judgment 23 days before 
the elections to be voted for and have his votes counted is a blatant 
violation of a mandatory provision of the election law. It creates confusion 
in the results of the elections and invites needless new litigations from a 
candidate whose disqualification had long become final before the 
elections. The doctrine on the rejection of the second placer was never 
meant to apply to a situation where a candidate’s disqualification had 
become final before the elections. 
 
Of particular importance is this Court’s June 25, 2003 Resolution in 

Ang Bagong Bayani-OFW Labor Party v. COMELEC,4 where We 
emphasized the relevance of Section 10 of RA 7941, which states that “a 
vote cast for a party, sectoral organization, or coalition not entitled to be 
voted for shall not be counted x x x.” This Court held that the “total votes 
cast for the party-list system” include only the votes cast for PLOs qualified 
to be voted on the day of election, viz: 

 
Legal Effect of the Disqualifications 
on the “Total Votes Cast” 
 
….. The critical question now is this: To determine the “total votes cast for 
the party-list system,” should the votes tallied for the disqualified 
candidates be deducted? Otherwise stated, does the clause “total votes cast 
for the party-list system” include only those ballots cast for qualified 
party-list candidates? 
 
To answer this question, there is a need to review related jurisprudence on 
the matter, especially Labo v. Comelec and Grego v. Comelec, which were 
mentioned in our February 18, 2003 Resolution. 
 
Labo and Grego  
Not Applicable  
 
In Labo, the Court declared that “the ineligibility of a candidate receiving 
majority votes does not entitle the eligible candidate receiving the next 
highest number of votes to be declared elected. A minority or defeated 
candidate cannot be deemed elected to the office.” In other words, the 
votes cast for an ineligible or disqualified candidate cannot be considered 
“stray.” 
 
However, “this rule would be different if the electorate, fully aware in fact 
and in law of a candidate’s disqualification so as to bring such awareness 
within the realm of notoriety, would nonetheless cast their votes in favor 
of the ineligible candidate. In such case, the electorate may be said to have 

4 G.R. Nos. 147589 & 147613, June 25, 2003, 404 SCRA 719. 
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waived the validity and efficacy of their votes by notoriously misapplying 
their franchise or throwing away their votes, in which case, the eligible 
candidate obtaining the next higher number of votes may be deemed 
elected.” In short, the votes cast for a “notoriously disqualified” candidate 
may be considered “stray” and excluded from the canvass. 
 
The foregoing pronouncement was reiterated in Grego, which held that the 
exception mentioned in Labo v. Comelec “is predicated on the 
concurrence of two assumptions, namely: (1) the one who obtained the 
highest number of votes is disqualified; and (2) the electorate is fully 
aware in fact and in law of a candidate’s disqualification so as to bring 
such awareness within the realm of notoriety but would nonetheless cast 
their votes in favor of the ineligible candidate.” 
 
Note, however, that the foregoing pronouncements (1) referred to regular 
elections for local offices and (2) involved the interpretation of Section 6 
of RA 6646. They were not meant to cover party-list elections, which are 
specifically governed by RA 7941. Section 10 of this latter law clearly 
provides that the votes cast for a party, a sectoral organization or a 
coalition “not entitled to be voted for shall not be counted”: 
 

“SEC. 10. Manner of Voting. — Every voter shall be entitled to 
two (2) votes: the first vote is a vote for candidate for membership 
of the House of Representatives in his legislative district, and the 
second, a vote for the party, organization, or coalition he wants 
represented in the House of Representatives: Provided, That a 
vote cast for a party, sectoral organization, or coalition not 
entitled to be voted for shall not be counted: Provided, finally, 
That the first election under the party-list system shall be held in 
May 1998.” (Emphasis supplied) 

 
The language of the law is clear; hence, there is room, not for 
interpretation, but merely for application. Likewise, no recourse to 
extrinsic aids is warranted when the language of the law is plain and 
unambiguous.  
 
Another reason for not applying Labo and Grego is that these cases 
involve single elective posts, while the present controversy pertains to the 
acquisition of a number of congressional seats depending on the total 
election results — such that even those garnering second, third, fourth or 
lesser places could be proclaimed winners depending on their compliance 
with other requirements. 
 
RA 7941 is a special statute governing the elections of party-list 
representatives and is the controlling law in matters pertaining 
thereto. Since Labo and Section 6 of RA 6646 came into being prior to 
the enactment of RA 7941, the latter is a qualification of the former ruling 
and law. On the other hand, Grego and other related cases that came after 
the enactment of RA 7941 should be construed as inapplicable to the 
latter. 
 
Subtracting the votes garnered by these disqualified party-list groups from 
the total votes cast under the party-list system will reduce the base figure 
to 6,523,185. This means that the two-percent threshold can be more 
easily attained by the qualified marginalized and under-represented 
groups. Hence, disregarding the votes of disqualified party-list 
participants will increase and broaden the number of representatives 
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from these sectors. Doing so will further concretize and give flesh to 
the policy declaration in RA 7941, which we reproduce thus: 
 

“SEC. 2. Declaration of Policy. — The State shall promote 
proportional representation in the election of representation in the 
election of representatives to the House of Representatives through 
a party-list system of registered, national and sectoral parties or 
organizations or coalitions thereof, which will enable Filipino 
citizens belonging to marginalized and underrepresented sectors, 
organizations and parties, and who lack well-defined political 
constituencies but who could contribute to the enactment of 
appropriate legislation that will benefit the nation as a whole, to 
become members of the House of Representatives. Towards this 
end, the State shall develop and guarantee a full, free and open 
party system in order to attain the broadest possible representation 
of party, sectoral or group interests in the House of Representatives 
by enhancing their chances to compete for and win seats in the 
legislature, and shall provide the simplest scheme possible.” 

 
It is therefore in keeping with both the spirit and language of the law 

on the party-list system that the votes cast in favor of PLOs disqualified with 
finality before the day of the election be considered invalid and not included 
in the computation of the “total votes cast for the party-list system.” 

 
On this note, We must consider the fact of final disqualification of the 

PLO before the day of election as enough to consider the votes cast in favor 
of the disqualified PLO as stray votes. The proviso stated in the ponencia 
that the “disqualification [must be] reasonably made known by the 
[COMELEC] to the voters prior to such elections”5 is without legal basis 
and only serves to weaken Our ruling in Cayat. 

 
To rule that the votes cast in favor of PLOs disqualified with finality 

prior to the elections are to be excluded from the divisor only “if the 
electorate is notified of the finality of their disqualification”6 places the 
exclusion of these votes on the notoriety of the disqualification of these 
PLOs. Clearly, this contravenes our ruling in Cayat and similar cases where 
this Court refused to apply the presumption that the voters remained in the 
belief that the disqualified PLO is qualified. 

 
The obscurity of the final disqualification of these PLOs before the 

day of elections cannot be used as a reason to recognize the validity of their 
inclusion in the ballot. Otherwise, the qualifications set for PLOs to validly 
participate in the elections will all be for naught and this Court will only be 
encouraging nuisance PLOs to participate in the election and dilute the 
percentage votes cast for the qualified PLOs, even denying some of the 
opportunity to achieve the 2% winning minimum percentage threshold. 
After all, as provided in the ponencia, a decision of disqualification, 
regardless of the date of its finality, does not affect its inclusion in the 
divisor “if not reasonably made known by the COMELEC.” Clearly, this 

5 Ponencia, p. 24. 
6 Id. at 23. 
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cannot be allowed. At the very least, the ponencia should have provided 
sufficient parameters that will enable the COMELEC to comply with the 
proviso. Otherwise, the nebulous qualification in the proviso renders the rule 
open to various interpretations and possible circumvention. Indeed, the fact 
that a disqualified PLO's name remains on the ballot on the day of the 
election can be used to assert that the COMELEC has not "reasonably" 
informed the electorate of the disqualification. 

Thus, I vote that the modification of the divisor in the formula for 
determining the winning PLOs in BANAT v. COMELEC shall be limited 
only to include the votes cast for PLOs whose names are in the ballot but are 
disqualified after the elections. Spoiled, invalid and stray votes, as well as 
votes cast in favor of PLOs whose names are in the ballot but were 
disqualified with finality before the day of election shall remain excluded in 
the computation of the "total votes cast for the party-list system." The final 
disqualification of a PLO prior to the day of the election, without more, is 
sufficient to render the votes cast in its favor as stray votes and excluded 
from the "total votes cast for the party-list system." 


