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SEPAUATE OPINION 

ltE YES, .1.: 

I concur with the pmJeJll.:ia 's conclusion that Section 44 of the Local 

Govenlluetlt t 'ode (I liC) should be applied in filling the permallelll vacancy 

created in the oltice of the mayor. ilowever, I hold a diflerent view on the 

nalttre of the petition tiled to cl1allenge the ca11didacy of Ramon Talaga 

(RanHHt). 

The petition filed against Rauwu is 
ouc fot· diSlJUalification and not foa· 

cam:dlation of cedifkate or 
candidacy ( COC). 

It is well to ren1et11ber that Philip Castillo (t 'astillo) challenged 

J{amott's candidacy by filing a petition wlticil seeks tu deny due course or 

cancel tilt.: ('( )(' ur the latter 011 the g,ruund thal l1e l1ad already served three 

(3) couseclllive terms as L'ity Mayor uf Luce11Lt. I an1 or tltt~ view that the 

petitiou lllllsl be treated as one l(>r JisqualiticaLiott since the ground used lo 
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support the same, i.e. the violation of the three-term limit, is a disqualifying 

circumstance which prevents a candidate from pursuing his candidacy. 

 

Indeed, the violation of the three-term limit is not specifically 

enumerated as one of the grounds for the disqualification of a candidate 

under Sections 12 and 68 of the Omnibus Election Code (OEC) or Section 

40 of the LGC.  Similarly, however, the same ground is not particularly 

listed as a ground for petition for cancellation of COC under Section 78 of 

the OEC, in relation to Section 74 thereof.  The mentioned provisions read: 

 

Sec. 78.  Petition to deny due course to or cancel a certificate of 
candidacy. – A verified petition seeking to deny due course or to cancel a 
certificate of candidacy may be filed by any person exclusively on the 
ground that any material representation contained therein as required 
under Section 74 hereof is false.  The petition may be filed at any time not 
later than twenty-five days from the time of the filing of the certificate of 
candidacy and shall be decided, after due notice and hearing, not later than 
fifteen days before the election. 
 
Sec. 74. Contents of certificate of candidacy. – The certificate of 
candidacy shall state that the person filing it is announcing his candidacy 
for the office stated therein and that he is eligible for said office; if for 
Member of the Batasang Pambansa, the province, including its component 
cities, highly urbanized city or district or sector which he seeks to 
represent; the political party to which he belongs; civil status; his date of 
birth; residence; his post office address for all election purposes; his 
profession or occupation; that he will support and defend the Constitution 
of the Philippines and will maintain true faith and allegiance thereto; that 
he will obey the laws, legal orders, and decrees promulgated by the duly 
constituted authorities; that he is not a permanent resident or immigrant to 
a foreign country; that the obligation imposed by his oath is assumed 
voluntarily, without mental reservation or purpose of evasion; and that the 
facts stated in the certificate of candidacy are true to the best of his 
knowledge. 
 
 
The debate in the categorization of the violation of the three-term 

limit stemmed from the statement of the candidate in his COC that “he is 

eligible to the office he seeks to be elected to.”  The ponencia took this 

statement to embrace the candidate’s express declaration that he had not 

served the same position for three (3) consecutive terms.  With all due 

respect, I believe it is reading beyond the plain meaning of the statement.  

The COC is a declaration by the candidate of his eligibility specifically that 

he possesses all the qualifications required by the office.  The candidate is, 
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in effect, declaring that he possesses the minimum or basic requirements of 

the law for those intending to run for public office.  These requirements are 

stated in the following provisions of the Constitution and the LGC: 

 

Sections 3 and 6 of Article VI of the Constitution: 
 
Sec. 3.  No person shall be a Senator unless he is a natural-born citizen of 
the Philippines, and, on the day of the election, is at least thirty-five years 
of age, able to read and write, a registered voter, and a resident of the 
Philippines for not less than two years immediately preceding the day of 
the election. 
 
Sec. 6.  No person shall be a Member of the House of Representatives 
unless he is a natural-born citizen of the Philippines, and, on the day of the 
election, is at least twenty-five years of age, able to read and write, and, 
except the party-list representatives, a registered voter in the district in 
which he shall be elected, and a resident thereof for a period of not less 
than one year immediately preceding the day of the election. 
 
Sections 2 and 3 of Article VII of the Constitution: 
 
Sec. 2.  No person may be elected President unless he is a natural-born 
citizen of the Philippines, a registered voter, able to read and write, at least 
forty years of age on the day of the election, and a resident of the 
Philippines for at least ten years immediately preceding such election. 
 
Sec. 3.  There shall be a Vice-President who shall have the same 
qualifications and term of office and be elected with and in the same 
manner as the President.  He may be removed from office in the same 
manner as the President. 
 
x x x x 
 
Section 39 of the LGC: 
 
Sec. 39.  Qualifications. - (a) An elective local official must be a citizen of 
the Philippines; a registered voter in the barangay, municipality, city, or 
province or, in the case of a member of the sangguniang panlalawigan, 
sangguniang panlungsod, or sangguniang bayan, the district where he 
intends to be elected; a resident therein for at least one (1) year 
immediately preceding the day of the election; and able to read and write 
Filipino or any other local language or dialect. 
 
x x x x 
 
(c) Candidates for the position of Mayor or Vice-Mayor of independent 
component cities, component cities, or municipalities must be at least 
twenty-one (21) years of age on election day. 
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Basically, the qualifications for running for public office relate to age, 

residence, citizenship and status as registered voter.  These facts are material 

as they are determinative of the fitness of the candidate for public office.  In 

imposing these qualifications, the law seeks to confine the right to 

participate in the electoral race to individuals who have reached the age 

when they can seriously reckon the significance of the responsibilities they 

wish to assume and who are, at the same time, familiar with the current state 

and pressing needs of the community. 

 

Thus, when a candidate declares in his COC that he is eligible to the 

office for which he seeks to be elected, he is attesting to the fact that he 

possesses all the qualifications to run for public office.  It must be deemed to 

refer only to the facts which he expressly states in his COC, and not to all 

other facts or circumstances which can be conveniently subsumed under the 

term “eligibility” for the simple reason that they can affect one’s status of 

candidacy.  To hold the contrary is to stretch the concept of “eligibility” and, 

in effect, add a substantial qualification before an individual may be allowed 

to run for public office. 

 

On the other hand, the grounds for disqualification pertain to acts 

committed by an aspiring local servant, or to a circumstance, status or 

condition which renders him unfit for public service.  Possession of any of 

the grounds for disqualification forfeits the candidate of the right to 

participate in the electoral race notwithstanding the fact he has all the 

qualifications required under the law for those seeking an elective post. 

 

The violation of the three-term limit is a circumstance or condition 

which bars a candidate from running for public office.  It is thus a 

disqualifying circumstance which is properly a ground for a petition for 

disqualification. 
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Section 44 of the LGC was properly 
applied in filling the permanent 
vacancy in the office of the mayor. 
 
 

I agree with the ponencia’s conclusion that Roderick Alcala (Alcala), 

the duly-elected Vice-Mayor should succeed to the office of the mayor.  

Section 44 of the LGC clearly states: 

 

Sec. 44.  Permanent Vacancies in the Offices of the Governor, Vice-
Governor, Mayor, and Vice-Mayor.  If a permanent vacancy occurs in 
the office of the governor or mayor, the vice-governor or vice-mayor 
concerned shall become the governor or mayor. x x x. 
 
 
The Commission on Elections (COMELEC) en banc affirmed 

Ramon’s disqualification on May 5, 2010.  This eventuality could have 

given Castillo, the candidate who received the second highest number of 

votes, the right to be proclaimed to the office of the mayor.  However, it 

must be noted that the COMELEC gave due course to Barbara Ruby 

Talaga’s (Barbara) COC as substitute candidate for Ramon and was even 

proclaimed Mayor of Lucena City.  It was only after the elections that a 

petition was filed to challenge Barbara’s eligibility and was ruled upon by 

the COMELEC.  Specifically, on January 11, 2011, the COMELEC Second 

Division dismissed the petition and the petition-in-intervention filed by 

Alcala.  However, on May 20, 2011, the COMELEC en banc issued a 

Resolution, reversing the ruling of the Second Division, the dispositive 

portion of which reads as follows: 

 

WHEREFORE, judgment is hereby rendered: 
 
1. REVERSING and SETTING SIDE the January 11, 2011 Resolution of 

the Second Division; 
2. GRANTING the petition-in-intervention of Roderick A. Alcala; 
3. ANNULLING the election and proclamation of respondent Barbara C. 

Talaga as mayor of Lucena City and CANCELLING the Certificate of 
Canvass and Proclamation issued therefore; 

4. Ordering respondent Barbara Ruby Talaga to cease and desist from 
discharging the functions of the Office of the Mayor; 

5. In view of the permanent vacancy in the Office of the Mayor of 
Lucena City, the proclaimed Vice-Mayor is ORDERED to succeed as 
Mayor as provided under Section 44 of the LGC; 



Separate Opinion 6 G.R. Nos. 196804 & 197015 

 
x x x x 
 
 
Upon the finality of the foregoing resolution, a permanent vacancy 

was created in the office of the mayor which therefore must be filled in 

accordance with Section 44 of the LGC. 

 

Castillo, the candidate who received the second highest number of 

votes, cannot be deemed to have won the elections.  It is well-settled that the 

ineligibility of a candidate receiving majority votes does not entitle the 

eligible candidate receiving the next highest number of votes to be declared 

elected.  A minority or defeated candidate cannot be deemed elected to the 

office.  The votes intended for the disqualified candidate should not be 

considered null and void, as it would amount to disenfranchising the 

electorate in whom sovereignty resides.1  The lone instance when the second 

placer can take the stead of a disqualified candidate was pronounced in Labo 

v. COMELEC,2 viz: 

 

[I]f the electorate fully aware in fact and in law of a candidate’s 
disqualification so as to bring such awareness within the realm of 
notoriety, would nonetheless cast their votes in favor of the ineligible 
candidate. In such case, the electorate may be said to have waived the 
validity and efficacy of their votes by notoriously misapplying their 
franchise or throwing away their votes, in which case, the eligible 
candidate obtaining the next higher number of votes may be deemed 
elected. 

 
 

Based on the circumstances obtaining in this case, Barbara’s 

disqualification was not notoriously known in Lucena City since the 

COMELEC was only able to rule on her disqualification after the elections.  

Thus, during the election day, the electorate reasonably assumed that 

Barbara is a qualified candidate and that the votes they cast in her favor will 

not be misapplied.  Little did they know that the candidate they voted for 

will eventually be disqualified and ousted out of office. 

 

                                                 
1    Gonzales v. COMELEC, G.R. No. 192856, March 8, 2011, 644 SCRA 761. 
2   G.R. No. 105111, July 3, 1992, 211 SCRA 297. 
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In view of the foregoing, I vote to IUS MISS the petitions. 

\ 

' 

Associate Justice 


